Bivša Jugoslavija fantastičnih 90 milijardi evra! Šta mislite koja ex-Ju republika duguje najviše?

Foto: www.capital.ba

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi evra i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove. Dug cele bivše Jugoslavije bio je gotovo četri i po puta manji, odnosno oko 20 milijardi dolara.

Rekorder je za sada Slovenija, čiji će dug ove godine dostići gotovo 28,8 milijardi evra, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod i najveći pa ima mogućnosti da ono što je uzela i vraća.

Javni dug Slovenije u 2013. godini porastao je na 71,7 odsto bruto domaćeg proizvoda i procena je da će ove godine dostići gotovo 81 odsto BDP.

Na drugom mestu je Hrvatska s malo manjim zaduženjem od oko 28,7 milijardi, a pratih ih Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi evra.

Jugoslavija 100 dinaraARA-1965-UNC-ST-98b-P-80-6-cif_slika_O_2754407

Tačnije, Ministarstvo finansija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio 20,507 milijardi evra, što je 62,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. U martu je javni dug povećan 109 miliona evra.

Ostale države debelo zaostaju, ali, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu, i ono što duguju je previše. Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi evra, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardu.

Po oceni domaćih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, sem Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne preduzmu hitne i oštre mere, u njega će i zapasti.

Kako kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, zemlje bivše države tonu u velike dugove jer su raspad i dezintegracija tržišta destruktivno delovali na industriju, proizvodnja je padala, tržište se smanjilo, a konkurentnost privreda i firmi značajno pala. Izgubljena su tržišta u Africi, Aziji…

Izvor: Dnevnik

Share
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: free CSS template | Thanks to hostgator coupon and VPS hosting