FENOMENALNO: Evo kako izgleda živeti u stanu od samo 7 kvadrata (FOTO)

Foto: http://www.tinyhousedesign.com/tag/marco-pierazzi/

Arhitekta i dizajner Marko Pjeraci vlasnik je najmanje kuće u Italiji koja ima samo sedam kvadrata! Kada je naišao na neuglednu ruševinu u Rimu u blizini Panteona i crkve Svetog Petra, Pjeraci u početku nije ni pomislio da je to samostalna kuća već da je deo druge oronule građevine.

Otkupio je „kuću“ od opatije Svetog Petra u Lancima, ali je ona u početku ličila na pravu noćnu moru: drvene grede su istrulile, malter sa zidova se srušio na pod, praktično sve je bilo u rasulu, kao da nije sređivana još od vremena kada je podignuta, davne 1700. godine.

Italija4

U to vreme siromašnima je bilo važno da imaju krevet, vatru i mesto za pranje. Tvrdim da i danas može tako da se živi. Nije bilo lako manipulisati mašinama i građevinskim materijalom, jer je prostor toliko mali da je bukvalno svaki centimetar bio važan kako bi se uglavio nameštaj, kaže Marko Pjeraci.

Italija6

Njegova ideja bila je da iskoristi visinu kuće koja je omogućavala da se prostor pretvori u loft. Tako su se u sedam kvadrata smestili trpezarija, kuhinja i kupatio, a spavaća soba izdignuta je na galeriju. Ova kuća nije samo praktična, već je i stilski ujednačena. Stepenice koje vode u spavaću sobu imaju još dve namene jer je visina stepenika određena potrebnom visinom za loft, ali i visinom stepenika za sedenje za malim stolom koji se nalazi pored njih, a za koji mogu da sednu tri, čak i četiri osobe. Kada se sto ne upotrebljava može se okačiti na zid i tako uštedeti deo prostora.

Italija3

Prostor ispod stepeništa iskorišćen je za police i kupatilo, tako da je svaki centimetar ovog stana savršeno iskorišćen. Kupatilo je izuzetno malo, ali ipak dovoljno udobno za tuširanje.

Loft ima i „tavanska vrata“ koja se noću mogu spustiti kako neko ne bi pao niz stepenice. Krevet se može pretvoriti u sofu i tada spavaća soba s televizorom okačenim na zid dobija ulogu dnevne sobe. Tavanične grede, letve i pod su u prirodnoj boji drveta.

Italija7

Danas se ovaj prostor izdaje, Pjeroci je problem s koferima rešio tako što je iznad ulaznih vrata postavio kuku. Da bi ovaj mali prostor bio zanimljiv arhitekta je delimično ostavio vidljive cigle iz 18 veka, što celom ambijentu daje i dozu retro šarma.

Italija5

Foto: http://www.tinyhousedesign.com/tag/marco-pierazzi/

Foto: http://www.tinyhousedesign.com/tag/marco-pierazzi/

Press.rs/Izvor: TV Best/Tinyhousedesign.com

Share
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: free CSS template | Thanks to hostgator coupon and VPS hosting