Ove ribice su izmislile seks pre 385 miliona godina! (VIDEO)

Ribice

Umesto da kao danas izbacuju spermu u vodu kako bi oplodili ženke, pre 385 miliona godina mužjaci ribe “microbracius dicki” su se čvrsto sparivali sa ženkom, navodi se u studiji objavljenoj u britanskom časopisu Nature.

Ova ribica predstavlja dosad najstariju vrstu koja je za reprodukciju praktikovala efikasnije, unutrašnje oplođenje, te se može slobodno reći da je “izmislila seks”, ističu naučnici sa australijskog Flinders Univerziteta.

Mužjak vrste microbraćius dicki, koja je bila duga oko osam centimetara, imao je koščati kopulatorni organ u obliku slova L koji mu je omogućavao da prodre u ženku. Ona je, pak, posedovala dve pločice kojima je držala muški polni organ tokom parenja.

Ribice

Ukoliko bi rezultati ovog istraživanja bili tačni, to bi značilo da je polni organ microbraćiusa bio na neki način preteča penisa.

Mužjak i ženka su se za vreme kopulacije čvrsto držali za “ruke”. Naime, naziv “microbraćius” znači “male ruke”, a odnosi se na dve koščate izrasline koje su ove ribe posedovale.

Naučnici su se dugo pitali čemu one služe.

“Na kraju smo uspeli da odgonetnemo tu tajnu: ribe su ih koristile tokom parenja. Mužjaku je tako bilo lakše da svoj polni organ umetne u genitalni otvor ženke”, objasnio je profesor paleontologije Džon Long, jedan od učesnika istraživanja.

Za potrebe studije, naučnici su proučili fosile jedne vrste oklopnih riba – antiarći, koje se smatraju prvim kičmenjacima, praprecima čoveka.

Oklopne ribe su nastanjivale mora, reke i jezera blizu 70 miliona godina pre nego što su izumrle na neobjašnjiv način pre 360 miliona godina.

(Izvor: Telegraf.rs)

Share
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: free CSS template | Thanks to hostgator coupon and VPS hosting