PIRATIMA ODZVONILO: Policija gasi divlje muzičke sajtove, srpski diskografi i pevači se dogovorili sa Youtubeom!

YouTube Piraterija

Unija diskografa Srbije kreće u odlučnu borbu protiv piraterije svih oblika na ovim prostorima. Uz podršku Uprave za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala i internet provajdera najveći srpski diskografi, ali i zastupnici svetske muzičke industrije radiće se na tome da se zabrani ili obustavi servis mnogobrojnih internet sajtova i specijalizovanih portala koji bespravno nude muziku za download. Istovremeno, na drugoj strani će se razvijati legitimizacija i polaganje prava na muzički sadržaj na YouTube-u.

- Internet piraterija mora da se obuzda, jer će uništiti srpsku muziku, kaže Žika Jakšić iz Grand produkcije, i dodaje: – U svakom ugovoru vezanom za YouTube , pa čak i u delu polaganja prava na video jasno je od YouTube-a naglašeno da za polaganje prava vlasnik YouTube kanala garantuje (pod pretnjom krivične odgovornosti) za položena prava koja je postavio u svoje ime. Zbog ekspanzije neovlašćenog iskorišćavanja prava , a na inicijativu samog YouTube-a, Unija Diskografa Srbije je donela odluku da prekine tu praksu i da konačno izdavači sami polože svoja prava na celokupnu produkciju na internetu uključujući i YouTube, kaže poznati srpski diskograf.

Žika Jakšić

Sve izdavačke kuće su obezbedile partnerske YouTube kanale za sve svoje izvođače, po modelu mreže VEVO kanala koju su napravili Universal Music, EMI, Warner i Sony Music, otkriva Rodoljub Stojanović, generalni direktor Unije diskografa i otkriva kako će funkcionisati čitava stvar:

- Unija Diskografa je preko „KVZ Music“-a formirala jedinstvenu mrežu YouTube kanala. Kanali će biti dodeljeni pevačima na administriranje, biće pod zajedničkom kontrolom izdavača i pevača i na ovaj način će i jedni i drugi imati mogućnost da ostvare zaradu. Izdavači će se pojedinačno dogovarati sa svojim pevačima o načinu i modelu podele zarade ostvarene putem interneta.

Piraterija

U vremenu ekspanzije digitalne prodajesrpski izdavači kažu da neće dozvoliti da izdanja koja oni proizvode, reklamiraju i distribuiraju prepuste nekom drugom na digitalnu distribuciju, eskploataciju i da pasivno posmatraju sve vidove internet piraterije. O ovome će narednih dana zvanično biti obavešteni svi pevači od strane svojih izdavača.

U procesu je i upload kompletnog kataloga domaćih izdavača na dachboard Youtube-a, a u narednih nekoliko meseci biće blokirani svi spotovi, klipovi, audio i video snimci koji se nalaze na kanalima neautorizovanim od strane diskografa.

(Press.rs/Izvor: Telegraf.rs)

Share
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: free CSS template | Thanks to hostgator coupon and VPS hosting