Prof. dr Mića Jovanović: Ko to Srbe pravi glupim narodom?!

Foto: Pressonline.rs

Poslednjih dana u tabloidnim novinama pojavila se vest da su neka “istraživanja” pokazala da su Srbi najneinteligentniji narod u Evropi, čak toliko da su, po “pameti”, i Bosanci ispred nas. I niko nije reagovao. Ni Ministarstvo kulture, ni Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ni Srpska akademija nauka i umetnosti. Ni mnogi drugi, koji bi trebalo da reaguju. Ovo je reakcija prof. dr Miće Jovanovića, vlasnika i rektora “Megatrenda”:

Nije bilo reakcije ni na to, što su pisanja tabloida bila podrugljiva i – reklo bi se – na “liniji” ovih tvrdnji.
A prostora za reagovanje bilo je puno. Naročito što se ovakve tvrdnje, periodično, pojavljuju, a “lansiraju” ih razne poznate i nepoznate evropske “institucije” i pojedinci.

Do nedavno je – čak i iz „ovlašćenog“ ministarstva išla vest da je zvaničan „evropski“ podatak da Srbija ima najmanji procenat visokoškolsko obrazovanih ljudi: samo 4,5 %! I to se ponavljalo, a da niko nije seo i napravio prostu računicu. Naime, samo u ovom trenutku na Beogradskom univerzitetu studira više od 95.000 studenata (jedan od najvećih univerziteta u Evropi). Na ostalim državnim univerzitetima studira bar još 150.000 studenata zajedno. Na svim privatnim univerzitetima ima blizu 50.000 studenata. Dakle, ukupan broj studenata u Srbiji, u ovom trenutku, procenjuje se na blizu 300.000! Ako se ovom broju doda broj naših studenata u inostranstvu, taj broj je značajno veći.

Dalje, Beogradski univerzitet upisuje 15.500 studenata svake godine, a ostali državni univerziteti nešto ispod 20.000 studenata. Broj novoupisanih studenata na sve privatne univerzitete je oko 18.000 godišnje. Kada se na ovaj broj dodaju magistranti i doktorandi, onda se može govoriti o broju od blizu pola miliona studenata u Srbiji, u ovom trenutku! Ako je broj punoletnih stanovnika 6.770.000, onda je samo procenat akademskih građana blizu 8 %. Sa diplomiranim studentima taj broj se penje na 10-11 %! Dakle, nema ni govora da je sramni podatak od 4,5 % – tačan!

Foto: Pressonline.rs

Foto: Pressonline.rs

Ko lansira ovakve podatke?

Pre svega, neke evropske organizacije iz, Srbiji tradicionalno – neprijateljskih zemalja. Neću da ih pominjem, zbog našeg „puta u Evropsku uniju“, mada je krajnje vreme da ih neko pomene.

Na drugom mestu su naši bivši susedi i braća iz perioda „bratstva i jedinstva“, sa kojima smo imali teške godine u prvoj polovini devedesetih. „Braća“ su i tada, a i sada, pokazala veliki smisao za „politički marketing“, ili – bolje rečeno – gebelsovsku političku propagandu. Unižavaju nas planski i sistematski, gde god to mogu.

Na trećem mestu su „petokolonaši“. Usred Beograda funkcionišu razne nevladine organizacije, forumi, otvorena društva, borci za „demokratiju“, koji su – pre svega – srbomrsci. Omalovažavajući Srbe, oni zarađuju velike pare od raznih evropskih fondova. Štaviše, „liderima“ ovih organizacija dodeljuju se razna inostrana odlikovanja, gde, ubedljivo, prednjači francuska „Legija časti“. E, pa – svaka čast!

A mi nikako da sve njih podsetimo da su Srbi dali jednog Teslu, pa Pupina, Milutina Milankovića, Jovana Cvijića… Zatim, da Srbi imaju i Ivu Andrića i Dobricu Ćosića. I mnoge druge. Dalje, da je Srbija, godinama, jedan od najvećih „izvoznika“ visokoobrazovanih stručnjaka u zemlje Evrope u SAD i Kanadu.

Foto: Pressonline.rs

Foto: Pressonline.rs

Pomenuti tabloidi „podgrevaju“ sumanutu ideju o „glupim Srbima“ pišući, gotovo isključivo, o estradi, o raznim „oro“ starletama, stavljajući na naslovnice glupave svađe polupismenih folk i turbofolk pevača, novih i starih „zvezda“, maloletnih balavaca, koji se zaručuju, takođe maloletnim balavicama… Gotovo niko ne piše o blistavim ličnostima iz sveta nauke, uglednim profesorima Medicinskog fakulteta u Beogradu, od kojih su mnogi na čelu značajnih evropskih i svetskih udruženja. Retko ko se seti naših velikih imena u arhitekturi, naših proslavljenih pozorišnih i filmskih glumaca. A šta je sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti? Sve sami šampioni. Ne zna se ko je bolji. Na žalost, potpuno zaboravljeni od strane medija.

Na kraju, da se osvrnem i na nedavno testiranje srpske dece, u okviru nekakvog (opet) evropskog projekta. Srpska deca, opet, pri dnu tabele. Pa, dokle više? Dajte da mi, ovde u Srbiji, testiramo njihovu, „evropsku“ decu. Kladim se – ta deca bila bi na dnu tabele. Čak, na dnu dna.

Dajem sebi slobodu da, posle 38 godina nastavničke karijere na raznim univerzitetima, sebe smatram kompetentnim da dajem ovakve ocene. Naime, predavao sam studentima u Srbiji, ali i u Engleskoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji, itd.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Teško je davati uopštene ocene, što je, na žalost, kada su Srbi u pitanju – u inostranstvu uobičajeno, ali ja ću – da bih bio „na liniji“ inostrane „metodologije“ ocene inteligencije naroda – da se poslužim njihovom metodom. Dakle, primetio sam da omladina u gorepomenutim evropskim zemljama – nema visok stepen razvijenosti tzv. „apstraktnog mišljenja“, odnosno da teško vidi nešto što je „sa one strane stvarnosti“. Ono što je „na stolu“, pred očima, to još i shvataju. Van toga, jako teško.

Nasuprot njima, već 38 godina primećujem izrazitu sklonost ka „apstraktnom mišljenju“ mnogih generacija studenata, kojima sam predavao ovde u Srbiji. Posebno, poslednjih godina. Valjda je muka naterala mlade ljude u našoj zemlji da razvijaju kreativnost, da uče, da investiraju u sebe. Da postavljaju mudra pitanja, da učestvuju u razrešavanju problema. Omladina u Srbiji ne reaguje na mediokritetske „testove inteligencije“, pošto su oni i pravljeni za mediokritete, a ne za nadprosečnu srpsku omladinu. Mladi ljudi u Srbiji su odavno rešili sve „testove inteligencije“. Odavno su shvatili da su ti testovi postali stereotipi na Internetu i da – ako ih ponoviš dva do tri puta – lako ćeš dostići IQ od 160! E, ovakvim testovima narodi Evropske unije proglašavaju svoju decu i omladinu super-inteligentnim bićima. Srpskoj omladini oni nisu potrebni. Njihova kreativnost, inteligencija i hrabrost u rasuđivanju – vidljivi su „golim okom“ na svakom koraku i na svakom mestu: pobeđuju na svetskim i evropskim takmičenjima u matematici, govorništvu, informatici… A to Evropa i svet – namerno ignorišu.

Izvor: Pressonline

Share
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: free CSS template | Thanks to hostgator coupon and VPS hosting